Det ekstraordinære med pinsen

Håper dere har hatt en fin og fredfull pinse. Det begynner selvsagt å bli noen dager siden nå, men det er likevel noe spesielt med pinsen som jeg ønsker å ta opp her. Det skjedde nemlig noe ekstraordinært under jødenes pinsehøytid, etter Kristi himmelfartsdag for ca 2000 år siden. Det var blant annet under denne pinsehøytiden, evangeliet om vår Herre Jesus ble forkynt for alle nasjoner, for aller første gang; Noe som skjedde i forbindelse med at disiplene ble døpt med Den Hellige Ånd, få dager etter at Jesus dro opp til himmelen. Disiplene viste at de kom til å motta Den Hellige Ånd kort tid, etter Kristi himmelfartsdag; for det hadde Han sagt, at Gud Faderen skulle sende de. Men de visste ikke akkurat når eller hvordan.

«Men trøsteren, som er Den Hellige Ånd, som Fadere vil sende i Mitt navn, Han skal lære dere alle ting, og minne dere om alt det Jeg har sagt dere.» (Johannes 14:26).

«For Johannes døpte sannelig med vann, men dere skal bli døpt med Den Hellig Ånd ikke så mange dager heretter» (Apg. 1:5).

«Men dere skal motta kraft etter at Den Hellige Ånd har kommet over dere; og dere skal vitne om Meg i Jerusalem, og i hele Judea og Samaria, og helt til jordens ende» (Apg. 1:8).

Bibelen beskriver Den Hellige Ånd som blant annet Guds kraft, Trøsteren og Talsmannen; Han er Den, som bibelen sier, lærer oss alle ting; Og Han ble sendt til disiplene i Jerusalem den pinsedagen for å fylle de med kraft og styrke de til å forkynne om vår Herre Jesus, samt utføre mirakler som for eksempel å helbrede syke og skade. (Les gjerne mer om Han her).

Det er altså jødenes pinsehøytid, ikke så mange dager etter Kristi himmelfartsdag; disiplene er samlet på sitt faste sted (på loftet, eller i rommet ovenpå som det står i bibelen), slik de vanligvis gjør for å blant annet be sammen; fullstendig uviten om at de snart kommer til å oppleve noe veldig stort; For plutselig, mens de fortsatt holder på å be, fylles hele huset de er i, av noe som ligner en kraftig vindkast; og ut fra denne vinden, får de en spesiell kraft som gjør at de kan plutselig snakke et språk som ingen andre har hørt før (et språk gitt av Den Hellige Ånd); Men til tross for at ingen har hørt dette språk før, så klarer likevel folk utenfor å høre disiplene snakke om Gud; og ikke bare det, men de kan faktisk høre disiplene snakke om Gud, på sitt eget språk…

Ok, tenk at du er på telefonen med noen som ikke forstår norsk; når du snakker, så oversetter telefonen det du sier, til den andre personens språk. Omtrent sånt var det også på den dagen; for tingen er at disiplene skulle forkynne om Gud til alle jødene; men mange av jødene som var tilstede den dagen, var oppvokst i andre land, og snakket derfor ikke det samme språket lenger. Dermed fungerte Den Hellige Ånd, som den telefonen som oversetter det disiplene sa, til de andre jødene som snakket et helt annet språk.

Mange av de som stod utenfor huset, ble naturligvis ganske forundret over det som foregikk, ettersom de aldri har opplevd noe lignende før. Men da Peter la merke til dette, tok han med seg de 11 andre disiplene, og forklarte folk som det hadde skjedd. Også forkynne han videre om vår Herre Jesus Kristus. Han fortalt folket om alt fra det profetene hadde sagt om vår Herre Jesus fra gammelt av; Om det disiplene selv hadde opplevd med Jesus; om alt de hadde lærte av Hans og så Han gjøre (om alle miraklene), og om det aller viktigste, nemlig Jesu død og oppstandelse.

Og da Peter var ferdig med å snakke, ble mange så grepet av det han sa (likte det de hørte), at de begynte å spørre han om hva de skulle gjøre? Da svarte Peter og sa; «Omvendt dere og blir døpt hver og en av dere i Jesu Kristi navn til syndenes forlatelse; og dere skal motta Den Hellige Ånds gave. For løftet er til dere og til deres barn, og til alle dem som er langt borte, nemlig så mange som Herren vår Gud skal kalle» (Apostlenes gjerninger. 2:38).

Kort tid etter, ønsket alle som likte å høre på det han sa, å bli døpt; og bibelen sier at det var omtrent 3000 tusen personer som ble døpt bare på den ene dagen. Tenk det! Hele 3000 personer tok altså i mot vår Herre Jesus og ble frelst.
Og de som ble døpt, ble så glad i alt de hørte om vår Herre Jesus, at de begynte selv å fortelle andre om Jesus. Og slik begynte det man kaller for kirka. Bibelen kaller nemlig de som tror på vår Herre Jesus for kirken, og at Jesus er overhode til kirka (altså sjefen, vår Biskop). Det står blant annet; «Dere ektemenn, elsk deres hustruer, slik også Kristus elsket kriken og gav Seg Selv for den» (Efeserbrevet 5:25). Og;

Gud velsigner deg og dine, i Jesu navn  Amen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s