Er gjær sunt eller usunt?

Untitled-1

Hvor uheldig er gjær for helsa/magen?

Jeg husker fortsatt hvordan rundstykkene mine kunne bli så harde at de ville gått rett igjennom, om noen hadde kastet dem en vegg 🙂 Takk Gud dor gjær som ikke bare får bakeverket til å se mer fristende ut, men også saftigere. Ingen boller, og ingen brød uten.

Untitled-1

Men det er ikke alle som er like begeistret over bruken av gjær. Da jeg var yngre ble jeg ofte advart mot å ikke spise for mye gjærbakst for det kunne være ganske så usunt, gi vondt og oppblåst mage også videre. Men gjær er egentlig verken uheldig for magen eller for helsa generelt. Det er tvert i mot et ganske så næringsrikt produkt som kan bidra kroppen med ulike helsefordeler om det anvendes på rett måte, (info fra ernæringsfysiolog); Gjær inneholder blant annet b1, 2 6 og niacin som støtter muskler og nerver. Videre inneholder det folsyre, pantotensyre og biotin leverandør som er «beauty-vitaminer», disse er viktige for frisk hud, hår og negler. Det er blant annet mulig å kjøpe gjærtabler for negler og hår. Gjær inneholder også mineralstoffer som kalium, natrium, kalsium som er godt for bein og tenner, magnesium som er bra for musklene, jern som er viktig for produksjon av ny røde blodceller, samt sink som er bra for et sunt immunforsvar. Og sist men ikke minst så inneholder gjær også en del proteiner og kan derfor fungere som et slags kosttilskudd til vegetarianere, barn under oppvekst, gravide og ammende og idrettsfolk. Jeg har personlig ikke sett de i virkeligheten men det er faktisk mulig å få tak i gjær som kosttilskudd i tablettform.

Det er altså ingen grunn til å skippe gjæret når du skal bake, eller være redd for å nyte de herlige nybakte bollene. Det er nemlig først når man ikke lar bakeverket steke lenge nok at bruken av gjær blir uheldig, og kan føre til luft og magesmerter. Det anbefales derfor at man helst velger egne hjemmelagte boller fremfor ferdiglagte boller og annet fra blant annet bensinstasjonen. Er brødet godt gjennomstekt så er det ikke farlig. Men husk alltid å få i det nok væske med tanke på fiberinnholdet i brødet; spiser man mye fiber uten å få i seg nok mengde med væske risikerer man å få forstoppelsen; noe som kan være ganske så ubehagelig (smertefull ved toalettbesøk).

Untitled-1

Bildet (Det nederste bilde til høyre er tatt med mobilen) Du kan bruke både tørr og fersk (våt) gjær i ditt bakverk. Det sies at fersk gjær må ikke løses varmere enn 40 graders væske, i tillegg må all gjæren være løst opp før den kommer i kontakt med sukker eller fett, at effekten av gjæren blir svekket dersom den kommer i kontakt med disse ingrediensene i fast form.

Tørr gjær derimot kan du enten blandes direkte i melblandingen før du tilsetter væske, eller så kan du røre det ut med sukker før du blander det med resten av ingrediensene; for å øke effekten av hevingen. Pass alltid på at det er en god romtemperatur i rommet deigen skal heves, våre deig hevet nok ikke så mye som de kunne, varmepumpen hadde ikke klart å varme rommet ordentlig opp før vi satt i gang, men vi ble ganske så fornøyde likevel. Du velger selv om du vil la deigen heve i bollen – eller legge den i en brødpose (husk å press ut all luften), knytte godt, legge posen på et lunt sted og se hva som skjer 🙂. Deigen ville såvidt slutte å heve i brødposene. Husk at du kan fryse deigen og heve den når du tar den opp igjen, det tar bare litt lenger tid enn vanlig ettersom den må først tines, men det funker.

Konklusjon til spørsmålet: Gjær er altså et sunt kosttilskudd som også kan fås kjøpt i tablettform, (har ikke sett de men de fins iallfall i Tyskland hehe). Så lenge det du baker blir godt gjennomstekt, så kan du bare hive inn på med gjær, men husk å få i deg godt med væske for å unngå forstoppelse når du spiser fiberrikt bakst. God bakst!

Gud velsigne deg i Jesu nanv ❤

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s