Mørk sjokolade/kanel i svingene

Jeg fikk så lyst på kanel i svingene på søndag og tenkte det kunne være ypperlig til kirkekaffen, men så var det selvsagt tomt for kanel i skapet også åpnet ikke butikkene før to (søndags åpen i jula). Kirka begynner liksom halv elleve :). Jeg tok derfor sjansen på å bruke smelte sjokolade, og resultatet ble faktisk bedre enn forventet. (Nå har jeg lagt til nye bilder, bilder som viser at man kan bruke både sjokolade og kanel som fyll)

Untitled-2

 • 400 g speltmelt fin
 • 300 g hvetemel
 • 100 g samalt hvetemel grov
 • 3 ss sukrin
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ts kardemomme
 • 1 egg
 • 5 dl lunket melk
 • ca 100 smør (eller 73 g bake olje)

Kutt 100 gram smør i små terninger på en tallerken og la det ligge der og mykgjøres mens du begynner med deigen, eller bruk olje. Bland så alle ingrediensene sammen (bortsett fra smøret/oljen), bruk gjerne en håndmikser med staver som passer til deig, eller en kjøkkenmaskin for best resultat. Skjør maskinen til alle ingrediensene godt sammen i et par minutter til en smidig deig, ha så i smørterningene/oljen og elt deigen videre i ca ti minutter til alt er godt blandet sammen og deigen er så smidig at den slipper bollekanten. Strø litt mel over den ferdige deigen, dekk over bollen og la deigen heve i 45 til 60 minutter.

Etter ca 60 min; Jobb litt med deigen og del den i to like store deiger (se bilde over). Bruk en kjevle til å rulle ut en deig om gangen, også er det til å velge fyll. Prikken over i`en. Husk å la det ferdig produktet etterhevet i 30 minutters tid før steking. Alle stekes på 4 nederste rillen i ovnen 200 grader i ca 15-20 minutter, eller til de får en fin lysebrun farge. Det er alltid lurt å følge med under steketiden siden de fleste ovner er forskjellige.

Untitled-2 Untitled-3

Om du velger sjokoladefyll;

 • 80 g smør
 • ca 100 g 86% mørksjokolade
 • 1 ss Forver ultra (kan sløyfes)
 • 3 til 5 ss sukrin

Kok opp vann og ha en bolle i gryta. Legg så sjokoladen, smørterningene og gjerne en ss med Forever ultra i bollen og la dette smelte sammen. Bruk en pensel eller gjerne en slikkepott til å smøre sjokoladeblandingen utover deigen, strø så 3 til 5 ss sukrin på over sjokoladen, rull deigen sammen til en pølse og kjær så like store deler som mulig med en skarp kniv – Obs så du ikke klemmer for hardt mens du kutter. Gjenta det samme med den andre deigen…Jeg trodde sjokoladen ville flyte utover hele bakepapiret men det gikk jo som smurt, også smakte de kjempe godt. Stekes midt i ovnen i 15 minutter på 200 grader (eller til de får en fin gullbrun farge). Det er alltid lurt å følge med under steketiden siden de fleste ovner er forskjellige.

Om du velger kanelfyll;

 • ca 25 g smeltet smør
 • kanel
 • 1 ts kardemomme
 • 3-5 ss sukrin
 • Ristet nøttebiter (kan velges bort ved allergi)
 • 1 egg til pensling

Husk at smøret skal bare dekke slik at kanelen og sukkeret henger fast så du trenger ikke så veldig mye. Jeg målte ikke hvor mye kanel jeg brukte, men jeg dekker iallfall overalt det er smør. Av slutt med litt kardemomme og sukrin.

Untitled-4 Untitled-3

Velg din form:

Du kan enten velge om du ønsker å lage vanlige kanel i svingende eller forme de som kringler. Jeg vet ikke hvordan det blir å forme de som kringler med sjokoladefyll, men det funker iallfall helt perfekt med kanel og sukrin. Velger du å lage kringler så smører du først hele overflaten med smør, strø så på med kanel, kardemomme og sukring, og brett den på midten (se bilde). Kutt så like tykke striper som mulig, tvinn hver stripe om til en slags skrue og form den til en kringle.

Velger du å lage den tradisjonelle kanel i svingene så husk å la litt av deigflaten (se den røde pilen på bilde) være igjen sånn at du kan bruke den delen til å feste pulsen etter du har rulle den sammen. Kutt så opp passe store biter (gjerne ikke så høye som mine). Pisk et egg med en gaffel og pensl formene. Og om du tåler nøtter anbefaler jeg at du hakker litt mandler og valnøtter, rister de på middelsvarme på en tørr panne til de blir litt sånn brune, og strø de over formene etter du har penslet dem. Til slutt gjenstår etterheving, steking og å kose seg med goooood samvittighet :).

Untitled-6 Untitled-9 Untitled-10 Lykke til & God bless! ❤

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s