Tips – Matbøker

Untitled-e 
Helt tilfeldige google bilder!

Sunn kost er noe man vil aldri bli ferdig utlært i for det er stadig under utvikling. Vi kan altså ikke gå rundt å huske på alt, men vi kan likevel oppnå mye med å starte med helt enkle grep. Som for eksempel å være mer bevist hva maten vi handler inn og putter i oss daglig inneholder. At vi rett og slett prøver å være litt mer nysgjerrig på produktene og ikke bare slenge de i handlekurven og tenke at vi blir iallfall mette! Snur du litt på en produktpakke i butikken så vil ofte finne ut at innholdet ikke alltid stemmer med det som står på fremsiden av produktet. Enten så består ikke produktet så mye av det som er fremhevet med store bokstaver foran produktpakken, eller at du får gjerne med mer på kjøpet enn du aner. Som for eksempel saltvann kyllingfillet og bacon, sukker i rødbetene på glass,  salt i ristet nøttblanding også videre.

Untitled-e
Helt tilfeldige google bilder!

Det er dessverre ikke bare hel-og halvfabrikate produkter som blir tilsatt uønskede stoffer, det brukes for eksempel sprøytemidler mot skadedyr og sopp på frukt og grønnsaker. Men i motsetning til blant annet smågodt og junk food, så kan man iallfall vaske bort mye av sprøytemidlene på frukt og grønt. Dessuten forsvinner også de fleste sprøytemidlene når råvarene blir varmebehandlet (kokes eller stekes). Et tips i forholdt sprøytemidler er å prøve å unngå mat som har reist langt. Lokale varer er absolutt best, men når det ikke lenger bogner av norske råvarer i butikkene om vinteren så kan et være lurt å bare forholde seg til produkter fra Europa. Og har du råd så er jo det absolutt beste å alltid kjøpe rene økologiske produkter.

Untitled-1

Vi kan også bedre helsa vår ved å ikke ha bestemte dager for alt som er usunt. Vi må jo selvsagt ikke bli helt fanatiker heller, men det er faktisk ikke nødvendig å dra frem ekstra sukker eller salt, bare fordi det er helg eller høytid (jul eller påske). Det er en ting når man faktisk har virkelig lyst på noe søtt eller salt, men det er noe helt annet når man spiser det bare fordi man kan eller gjør det av uvaner. Når det er sagt så er det ikke alltid like lett å komme på hva man kan erstatte de gamle uvanene med, i tillegg gjør heller ikke de tusenvis av utvalgene på nettet valget noe særlig enklere. Men da kan kanskje matbøker med både oppskrifter, god tips og nytte informasjon være gode å ha. Her har jeg funnet frem noe eksempler som du kan skaffe til deg selv, eller kjøpe som julegave til noen du bryr deg om ❤

  Untitled-2

Jeg kjøpte boken «Frisk med lavkarbo» etter jeg leste et interessant blogginnlegg om Dr Sofie Hexeberg av Caroline Berg Eriksen for stund tilbake. I denne boken får du blant annet nyttig tips om hvordan man kan gradvis gå over til lavkarbokosthold, 4 ukers meny og mange fristende oppskrifter (frokost, lunsj, middag, desserter, tilbehør også videre). Man trenger absolutt ikke gå på lavkarbo for å nyttegjøre seg av denne boken. Skrevet av Sofie Hexeberg som er kostholdsekspert og Gunn-Karin Sakariassen som er ernæringsterapeut.

Boka «Glød & glæde med RAW FOOD» (dansk bok) kom jeg helt tilfeldig over da jeg skulle hente en Dior håndkrem som jeg hadde bestilt på et parfymeri, av alle plasser hehe. Jeg angrer absolutt ikke av å ha kjøpt den litt sånn på sparken for det står mye nyttig informasjon om flere ulike matvarer samt næringstoffer. Igjen så er ikke dette en bok for kun de som elsker raf food (råkost), her kan du blant annet lære å lage din egen mandelmelk, lære deg å spire ulike frø (derfor bør du spire) samt forsøke flere sunne og fristende oppskrifter.

Untitled-4

«Den store vegetar kokeboken» fikk jeg i gave. En veldig bra bok for deg som er vegetarianer og lurer på om du får i deg nok av de nødvendige næringsstoffene. Det er nok ikke alt som er like sunt men man finner iallfall mer enn nok av variert vegetar kost i boken. Anbefales til både til vegetarianere og de som er alt etende.

«Juicy» og «Super juicy» (boken under) er vel kanskje to av mine favoritt bøker. Jeg har absolutt stor tro på hjemmelaget juice. Det jeg syns er spesielt fantastisk med nettopp juicing er den mengden av næringsstoffer man klarer å få i seg av å bare drikke et glass hjemmelaget juice. Hvor vidt man klarer å få med fibrene fra frukt og grønnsaker som presses til juice klarer ekspertene fortsatt ikke å bli helt enig om, men foruten tap av fibrene så er juicing en perfekt port til en sunnere livsstil. Juicing er kjempe enkel, juicen er super sunn – god og langt raskere fordøyelig enn fast føde.

Untitled-3

Begge juice bøkene er skrevet av Norges første naturlige juiceterapeut Carina Hultin Dahlman. Hva er forskjellen på ferskpresset juice og den vi kjøper i butikken? Hvordan lage friske og sunne is av ferskpresset juice? Hvordan oppbevare juicen på en best mulig måte også videre. I tillegg får du mange sunne og gode juiceoppskrifter til ulike anledninger med på kjøpet.

Hvorvidt vi skal stole blindt på absolutt alt han sier (skriver) er en ting men i boken «Smartkarbo» finner man mye nyttig informasjon rundt dette med kosthold og helse. Der Fedon Lindberg oppklarer en mengde forvirrende påstander om sukker, stivelse, kolesterol og fettets betydning for helsen generelt og for hjertet spesielt. Er det egentlig nødvendig med lavkarbo? Hva er sunn fett også videre. En veldig interessant bok som kan absolutt anbefales til deg som ønsker å ta bedre vare på helsa, inneholder også gode oppskrifter.

Untitled-1

Eksempler på andre flotte kokebøker 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s