Bokhvetegrøt – gluten og laktosefri

Untitled-2

I følge boken «Glød & glæde med Raw Food» av Vibeke Amdisen er bokhvete er en super populær ingrediens i Raw Food kjøkkenet, og det med god grunn. Jeg personlig har ikke smakt bokhvete som Raw Food men jeg har prøvd kokt bokhvete og syns det smaker helt nydelig. Navnet bokhvete er egentlig misvisende ettersom bokhvete inneholder verken hvete eller gluten. Det er ikke en gagn et kornslag, men faktisk en nøtt, og dessuten en fjern slekting av rabarbra. Bokhvete er opprinnelig fra Asia, er veldig næringsrikt (se bilde) og er derfor et godt alternativ til kornvarer som blant annet havre. Bokhvete er også lettere fordøyelig enn havre, men havre har også sine gode egenskaper som for eksempel kolesterolsenkende. I tillegg til å være rik på antioksidamter, fiber, jern, zink og selen inneholder bokhvete også alle de åtte essensielle aminosyrene. Bokhvete fås kjøpt som hele frø (bokhvetespire og hele bokhvete) eller som mel i helsekost butikker og noen utalandske butikker. Den man får kjøpt fra er avskallet, det vil si at det sorte skallet som normalt beskytter frøet er fjernet. Men vær oppmerksom på at du kjøper den råe utgaven som er hvit eller lysegrønn (som den på bildene). Bokhvete kan brukes til det meste som blant annet Raw Food, varm grøt, kokt ris, i snacks også videre.

Untitled-3 Untitled-1

OPPSKRIFT

– 1 dl bokhvete
– kokende vann
– 3 dl melk til koking
– 1 ts kardemomme

Untitled-4

Skyll bokhveten et par ganger med kokende varmt vann før du lager grøten. Bokhvete inneholder det røde fargestoffet fagopyrin som kan irritere øyets slimhinne, denne fargen fjernes når man skyller bokhveten før bruk.

Untitled-5

Hell så 3 dl melk (jeg brukte laktosefri) eller vann i en liten gryte, deretter 1 dl bokhvete og rør godt. Du trenger ikke å røre i grøten under hele oppkokingen men pass iallfall på at det ikke svir fast i bunnen eller brenner.  Kokes på middels varme, varmen justeres etterhvert etter behov. La grøten koke til vesken har trekt inn. Du kan tilsette ønsket tilbehør under selve oppkokingen. Jeg brukte 1 ts kardemomme, det gir ekstra piff til grøten i forhold lukt, snak og næring.

Untitled-6 Untitled-7Untitled-10 Untitled-8

Grøten er veldig god uten noen ting og ekstra godt med litt topping. Jeg valgte å topppe grøten med 2 ts cocosa ristet frø og nøtter (kan sløyfes om du er allergisk) og kanel. Nam :)! God helg Enjoy & God bless!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s