Kjøpt eller hjemmelaget?

Untitled-1

Mandler og nøtter skal visst være noe av det sunneste vi kan få i oss, i følge ekspertene innen sunn kost; Noe jeg er veldig glad for å høre ettersom er super glad i begge deler.

Mandler smaker ikke bare godt men de da kan også brukes til mangt (nytes som hele nøtter, som melk og i bakeverk), og er også veldig næringsrike. Det blant annet dobbelt så mye kalsium i 100g (2dl) mandler som det er i 100g melk; Og det er jo ikke så verst bare det, men man bør likevel ikke få i seg mer enn en håndfull mandler til dagen fordi mandler er også veldig kaloririke. Mye av kolerinene består heldigvis av sunn fett, en fordel for de som trenger litt ekstra energi før en hard treningsøkt.

Mandler er faktisk sunnest som hele nøtter enn som melk, dette fordi de mister mye av næringstoffene når de kvernes og siles ut til melk. Det er likevel utrolig nok en forskjell igjen på kjøpt mandelmelk og hjemmelaget mandelmelk. På bilde over ser du tre ulike 100% mandelmelk. Den til venstre er spansk mandelmelk, den i midten er min hjemmelaget mandelmelk og den til venstre er alpro sin plantebasert mandelmelk. I dette innlegget skal jeg ta for meg de to til venstre.

Reklamefigurene til Alpro er både sjarmerende og veldig søte, men selve melken inneholder bare 2% mandler; noe som tilsvarer ca 0.8% per glass; En god del mindre enn det man finner i ca 250 ml (et glass) hjemmelaget melk, som inneholder hele 3.25% mandler.

Untitled-2

Alpro sin melk kan stå urolig lenge (uåpnet) uten å bli ødelagt, grunnet mye sukker; noe man kan blant annet erstatte med dadler i en hjemmelaget melk. Men nå det er sagt så må jeg nok innrømme at Alpro sin mandelmelken er veldig god, og passer godt til både til å kokke med grøt eller serveres med kornblanding (frokost blanding).

Untitled-2

Man taper som sagt mye næringsstoffene i mandlene, når de kvernes til melk; men melken er likevel et ganske mye sunnere alternativ med blant annet tanken på prosessen andre melk må igjennom før de havner i butikken også videre. Dessuten kan man faktisk tørke ut mandelmassen i ovnen, etter man har laget melken og bruke dette som mel i bakeverk 🙂

Næringsinnhold i 2 dl mandler i fast form VS (sånn ca) næringsinnholdet i 1 liter mandelmelk laget av 2 dl mandler i fast vs flytende form; 1 liter av min hjemmelaget mandelmelk inneholder ca 13% mandler (3.25 % i per 250 ml melk); Tabellen på bilde med vekta er hentet fra bama.no Næringsinnholde av hjemmelaget melken har jeg fått hjelp til å måle av en ernæringsfysiolog (tusen takk).

* 360 kcal
*30.8 g fett
* 4 g karbohydrater
* 9.2 g fiber
* 24 g kalsium
* og 1.2 g protein

Untitled-4

Alpros mandelmelk (til høyre på bilde) er som sagt veldig god, men ønsker du en sunn mandelmelk anbefaler jeg at du lager den selv og frisker den for eksempel opp ned litt dadler istedenfor sukker. Fantastisk godt 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s