Hjemmelaget ertesuppe uten kjøtt

Sommerferien er over for denne gang og hverdagen banker for alvor på døren igjen. Tilbake til virkeligheten og til ganske så hektiske hverdager for de fleste av oss. Noen skal enten begynne eller fortsette i barnehagen, andre på skolen og og noen på jobb. Ikke for å snakke om de faste fritidsaktivitetene som også må følges opp. Det blir jo knapt tid til å lage ordentlig sunn mat fremover, tenker du kanskje. Men heldigvis finn det alltid håp 🙂 Det er klart vi kan alle oppleve hektiske tider uavhengig om man bor alene eller ikke, men det er likevel ingen unnskyldning til å ikke ta vare på deg selv og dine. Mitt beste tips i slike tider, eller helst før det blir for gale, er planlegging og forbereding. På facebook-siden min finner du en tom ukemeny som du kan printe ut og fylle med det du eller dere skulle ønske å lage denne uken. Ikke glem at positive vaner gir positive resultater, du klarer kanskje ikke å planlegge absolutt alle ukene fremover, men husk at jo mer du gjør det (prøver å få det til) jo mer blir det til en positiv vane. Du kan også spare masse tid ved å for eksempel forberede (kutte opp) ingrediensene til matrettene du ønsker å lage fremover, som for eksempel grønnsakene i denne herlige ertesuppe. I tillegg kan det også være lurt å lage store porsjoner av middagene og fryse de ned, for da kan du bare varme opp det du måtte ønske de dagene det er knapt tid til noe annet.

Supper lages egentlig mer eller mindre av seg selv, hvor lang tid selve kokingen tar avhenger av hva du har i suppa. Denne tar ca 2 timer, mest på grunn av ertene, men du kan iallfall få gjort en del andre ting mens suppa koker (lager seg selv) 🙂

Untitled-1 Untitled-2

Jeg brukte:

  • 250-300 g erteblanding av gule erter, grønne erter og litt kikerter.
  • 4 ss kaldpresset rapsolje
  • 1 gul løk
  • 254 g gulrøtter
  • 292 g kålrot (ca 1/2 kålrot)
  • ca 45 g purre
  • 15 g fersk ingerfær
  • 1 terning hønsebuljong
  • Bitte litt New Zealand havsalt med urter (kan sløyfes)
  • 2 liter vann (bruker 1 liter om gangen)

NB La ertene stå i vann i 6-8 timer eller over natten før du begynner med suppa! Skyll de godt etterpå til det ikke er mer igjen av det såpelignende skummet.

Untitled-3

Sett kasserollen på litt mer enn middelsvarme. Kutt opp løken. Ha i olje og løken når kasserollen er blitt varm, og la det frese i et par minutter. Mens det pågår tar du en hønsebuljong, smuldrer den opp med fingrene i en dl måler, tilsetter 1 liter vann og blander det godt ut. Men obs varmen på plata, løken skal ikke bli brun. Avslutt med å tilsette ingefær, buljongvannet og erteblandingen i kaseerollen, og rør godt før du setter på lokket. La dette småkoke i ca 1.5 time. Følg med suppa med jevne mellomrom.

Untitled-4

Etter ca 1.5 time tilsetter du gulrøttene, purre og kålroten, pluss 1 liter til med vann og rører godt. Smak eventuelt til med bitte litt salt (anbefaler havsalt) om nødvendig. La så alt småkoke i ca 25-30 minutter før servering.

Server gjerne suppa med et par hjemmelaget brødskiver med litt smør 🙂

Untitled-5 Untitled-6 Untitled-7 Untitled-8 Untitled-11 Untitled-12

Enjoy & God bless!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s