Hjemmelaget økologisk brød

Jeg prøvde meg nettopp på en ny brødoppskrift. Litt inspirert av ingrediensene i et Bibelsk brød, Esekielbrød, som regnes som et av verdens sunneste brød. Det er mange som har prøvd å lage Esekielbrødet men det er få (om det i det hele tatt er noen) som har klart å lage et likt brød, det er en ganske så oppfattende prosess. Men mer om brød og om selve historien bak Esekilbrød kommer i et senere innlegg. Jeg er normalt mye bedre til å bake brød av mandelmel men dette brødet ble faktisk veldig bra, bitte litt tørt (kanskje fordi jeg brukte olje som er mer egnet for steking enn baking) men ellers saftig (mykt) og godt. Jeg trengte ikke en gang å pakke det inn i en brødpose først for å få det mykt hehe… Et av de store forskjellene med å bake med vanlig mel og mandelmel er at brød laget av mandelmel blir aldri hardt, men denne gangen klarte jeg faktisk å bake et godt og mykt brød uten bruk av mandel mel 🙂

Untitled-1 Untitled-2 Untitled-3 Untitled-4

Dette brukte jeg:

  • 5 dl Helios økologisk spelt mel
  • 6 dl Saltå kvern fullkorn dinkelmel (dette merke er også økologisk)
  • ca 4,5 dl lunket vann
  • ca 25 g (halvpakke) tørrgjær
  • 6 ss kaldpresset rapsolje (bruk olje som egnes til baking)
  • ca 1 ts havsalt (ikke vanlig bordsalt)
  • PYNT – Valmuefrø (…Viste du forresten av valmuefrø er rikt på kalsium?)

Slik gjorde jeg:

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett vann og olje, og bland alt godt sammen. Tenk på en lett og myk pizzadeig når du jobber med deigen. Ja deigen henger seg ganske fort på fingrene og i bollen men prøv likevel å ikke tilsett for mye ekstra mel. Jeg lot min deig heve i ca 2 timer mens jeg leste litt 🙂 Deretter formet jeg to tykke pulser som passer til de to ferdig smurte formene, la en pølse i hver form, strødde så på med valmuefrø og satt de i ovnen. Jeg brukte ikke noe særlig ekstra mye mel til å bake ut deigen med, deigen fester seg som sagt lett på fingrene og på benken mens du jobber med den, men med litt tålmodighet så går dette som smurt. Formene målt på toppen; den store ca 32×11,5 cm lang og den lille 21x12cm!

TIPS: fordel gjerne et tynt tynt lag med mel over de ferdigsmurte formene, det gjør det mye lettere å få brødet ut av formen når det er ferdig stekt 🙂

Stek brødene på 225 grader i 25-30 minutter. Brødet kjentes som sagt ganske hardt ut da jeg tok det ut av ovnen, men det ble mykere etter det fikk kjølt seg helt ned. Skorpen gikk også lettere i oppløsning helt i starten, så om du ønsker fine og jevne skiver så anbefaler jeg ar du venter med å kjære i brødet til det har kjølt seg helt ned :).

Serveringstips: Det var utrolig godt (friskt) med litt limeskall over osten. Brødet smaker også ekstra godt når det er ristet (når du rister skivene)  ❤

Untitled-5 Untitled-5jpg Untitled-7 Untitled-8 Untitled-9 Untitled-10 Untitled-11 Untitled-13

Enjoy & God bless!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s