Hjemmelaget mandelmelk

Er det noe jeg er hekta på så er det mandler, og det med god grunn. For ikke bare er de sunne og smaker godt; men de kan ogsåbrukes til nærmest alt (i både flytende form som melk og fastform og som mel). Jeg lærte å lage mandelmelk for første gang da jeg gikk på «Forever Natural Detox» programmet :)!

Mandler er som sagt veldig sunne, men de er også ganske så kaloririke; men når det er sagt så kommer mesteparten av kaloriene fra sunn (énumettede) fett. De inneholder også mye protein som er byggesteinene for blant annet musklene, håret, hormonene og alle cellene våre; Kostfiber som  bra for fordøyelsessystemet; Vitamin E; Folat; Jern; Magnesium og ikke minst Kalsium som er med på å styrke skjelettet vårt. Ja det er faktisk dobbelt så mye kalsium i 100g mandler enn 100g vanlig melk? Enda en viktig grunn til å bruke mandler og mandelmel i kostholdet til eldre (for eksempel mandelsmoothie, mandelkake, brød elelr boller) og andre underernærte, de som har for lav BMI.

Untitled-1

Ingrendiensene:

  • 100g (2dl) mandler
  • Ca 1.5 L (eller litt mindre) vann til å blande mandlene med i blenderen (jo mindre vann, jo mer konsentrert melk)
  • En bolle/kaserolle (til bløtlegging)
  • En god blender
  • Et kjøkkenhåndkle (eller annet) til å sile melken gjennom
  • Glass (eller annen gjennomsiktig) flaske til å oppbevare melken i.

Start med å bløtlegg mandlene i minst 6-8 timer/eller over natten, la vannet stå ca 1 cm over mandlene i bollen.

MED eller UTEN SKALL; Om du og vil lage melk uten mandelskallet, heller du mandlene og vannet i en kasserolle og varmer vannet til det nesten begynner å koke. ♥ Skylle så mandlene med kaldt vann så de ikke blir for varme å jobbe med. ♥ Da er det bare til å sette i gang å presse mandlene ut av skallet, med to fingrer. Men OBS så de ikke spretter over alt hehe ♥ Skyll mandlene uten skallet en siste gang før du heller dem i blenderen og tilsetter nytt vann.

Om du vil lage melk med mandelskallet på skyller du mandlene godt (tre-fire ganger) etter de har ligget i vann over natten. ♥ Tøm de så i blenderen ♥ Tilsett (ønsket mengde) vann og kjør blenderen på svak speed i ca 2 minutt.

Untitled-2

Denne mandelmelken har jeg ikke laget for å drikke men for å bruke i matlaging (som en slags matfløte), det er derfor jeg har gjort den ekstra konsentrert, brukt veldig lite vann under blandingen.

Untitled-4

♥ Bruk en nøttemelkpose om du har, eller et rent kjøkkenhåndkle. Legg kjøkkenhåndkleet over skålen du vil samle melken i, og begynn med litt av blandingen av gangen.

Untitled-5

♥ klem så ut en herlig melk som kan brukes til alt fra matlaging, frokostblanding til baking.

Untitled-6

♥ OBS; Ikke kast massen (mandelrestene), den kan du for eksempel bruke i smoothie; eller brukes til bakst – ved å legge massen ut på bakepapir i ovnen på lav temperatur (ca 50 grader) og lage din eget mandelmel. Kjør melet i blenderen for å få den ekstra finmalt.

Untitled-1

Dette er akkurat 400 ml herlig mandelmelk (tilsvarer en sunn H-melk på grunn av mye fettinnhold) uten sukker, salt, konserveringsmidler eller annet. Holdbar i 1 en uke i kjøleskapet. Smaker super godt med dadler som søtningsmiddel. Husk å bløtlegg dadlene før bruk – lettere å blande de ut i melken i blenderen.

Lykke til, og Gud velsigne deg i Jesu navn ❤

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s