Helse og kosthold

Les gjerne innlegget før du ser filmen 🙂

Riktig drivstoff: Føler du deg noen gang unødvendig trøtt og sliten? Kanskje du har sovet dårlig, eller kanskje du har spist litt dårlig i det siste. Du har kanskje aldri tenkt over det før, men kostholdet ditt påvirker faktisk hvordan du føler deg i mye større grad enn du tror. Et godt kosthold påvirker helsa vår. Å ha god helse handler ikke bare om å være frisk for sykdommer, det handler også om å ha en kropp som kan føle både glede og livslyst – at du får lyst til å komme deg opp av sengen for å gjøre noe meningsfylt, eller finne på noe kjekt.

Untitled-1

På samme måte som vi fyller bensin på en motor må vi også tilføre kroppen med mat for å holde den i gang. Men husk at mat er ikke bare mat, kroppens bensin er næringsstoffene. En God morgen yoghurt, lys brød (loff, kneip eller toast skive) med smør og syltetøy, eller sukkerholdige frokostblandinger er eksempler på næringsfattig kost. Vi trenger altså næringsstoffer for at både vi og hode skal kunne fungere normalt, for at vi skal kunne vokse, utvikle oss, og for å styrke kroppen til å takle sykdom og skader nå og senere i livet.

Næringsstoffer som gir energi (det som driver oss frem);

Untitled-1å…trykk på bilde

  • Karbohydrater er det næringsstoffet vi spiser meg av og derfor det næringsstoffet vi får mest energi fra. Det anbefales at ca 55% av energien vår hentes fra karbohydrater. Ikke glem de sunne karbohydratene fra grovbakst, frukt og grønnsaker, og nøtter.
  • Proteiner er kroppens byggeklosser og er spesielt viktig for cellene i kroppen, og for at vi skal kunne vokse. Proteiner er på en måte limet som holder kroppen sammen. Kilder til proteiner er kjøtt, fisk og meieriprodukter. 15% av energien vår bør altså komme fra proteinrikt kost.
  • Fett er det næringsstoffet som gir mest energi og fungerer som vår super bensin. Fettet brukes enten til energi når vi er i aktivitet, eller lagres som ekstra fett på kroppen når vi spiser mer av det enn vi bruker i aktivitet. Fett (helst det fra fisk og planterike) er spesielt viktig for de som driver med idrett, de trenger langt mer energi enn oss andre som trener moderat eller sitter mye stille. Så fett er både viktig og veldig bra for kroppen, men husk å styr unna mettet fettet og bearbeidet fett, som kommer for eksempel fra MacDonalds burgeren, helfabrikat mat fra butikkene også videre.

Balansert kosthold: For å få i seg riktig mengder med næringsstoffer er det viktig med et balansert kosthold. Det innebærer at du spiser forskjellige matvarer (forskjellige retter) slik at du får i deg alle de næringsstoffene du trenger. Du har altså IKKE et balansert kosthold hvis du spiser mye av det samme over lengre tid. Som for f.eks. kjøttdeig og spagetti, pizza eller kylling og ris til middag hver dag.

Livsstilsykdommer: Du har helt sikkert hørt om livsstilsykdommer før, det er sykdommer man kan utvikle fordi man har hatt en usunn livsstil, det er sykdommer man kan få av at man lever usunt over lengre tid. Som for eksempel. at man røyker, stresser mye, spiser dårlig og har for lite mosjon. Med mosjon mener vi at vi er i bevegelse på en slik måte at vi bedrer helsen. Det betyr ikke at vi må alle trene på et treningsstudio flere ganger i uken, men vi trenger god mosjon i hverdagen og et balansert kosthold, for å kunne opprettholde en god helse. Typiske livsstilsykdommer er diabetes type 2 og hjerte-og karsykdommer. Det er ofte snakk om risikofaktorer når det gjelder sykdommer, risikofaktorene er altså de stygge uvanene som øker sjansen for å utvikle sykdommene. Røyking er et eksempel på risikofaktorer som kan blant annet føre til hjerte-og karsykdommer, og overvekt er en annen risikofaktor som kan føre til diabetes type 2. Det er vanskelig å definere overvekt, men det å være overvektig betyr at man har for mye fett på kroppen i forhold til det som er anbefalt for høyden. Man kan finne ut om man er for lite eller for mye overvektig ved å regne ut vekten i forhold til høyden ved hjelp av en BMI kalkulator. BMI mellom 20 og 25 tilsvarer en normal vekt. Men husk å ta dette med en klype salt, det er ikke nødvendigvis slik at alle som har en litt forhøyet MBI er overvektig. Ikke glem at muskler veier mer enn fett. Dessuten har ikke et par kilo fra eller til så mye å si, men ja overvekt er en risikofaktor for utvikling av livsstilssykdommer.

Tidligere var diabetes type 2 en sykdom som rammet eldre mennesker, men i dag er det dessverre flere og flere unge som utvikler denne alvorlige sykdommen. Faren med diabetes er blant annet at den kan føre amputering eller at man mister synet!

Vær er godt eksempel: Forhåpentligvis så ble du litt mer inspirert til å spise litt sunnere og starte med regelmessig mosjon (sykle, ut og leke med barna, gå/sykle til og fra jobb, gå tur med hunden, dra på fjellturer også). Men om du ikke bryr deg så mye om din kropp eller helse, så prøv i det minste å likevel gjøre en forskjell for andres skyld. Ente du er mor, far, lærer, kollega, eller venn/venninne. Barn kopierer for eksempel veldig lett det de voksne rundt seg gjør, så ha det i bakhode når du lager mat til deg selv, og velger å sitte timesvis foran tv`en eller pc`en 😉.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s