Herlighet fra Edens hage

Viste du at det aller første Herren Gud gav oss tillatelse til å spise var vegansk kost? Da Han hadde skapt himmelen og jorden samt oss mennesker (i sitt bilde), og gitt oss herredømme over alle dyrene på jorden og fiskelivet i havet sa Han; «Se, Jeg har gitt dere hver plante som setter frø og som finnes på jordens overflaten, og hver tre om gir frukt med frø; de skal være til mat for dere» 1 mosebok kap 1 vers 29.

Untitled-3Untitled-5

Dette betyr ikke at kostholde til alle vi leser om i Bibelen, kun bestod av vegansk kost. Men det sier mye om hvor livsviktig frukt og grønnsaker har for vår helse. At de inneholder mye av de nødvendige næringstoffene vi trenger for å oppnå et sunt og godt liv. Er det noe jeg har lært fra Bibelen så er det det at Gud gir aldri barna sine noe som ikke er bra for dem. Og hvem vet vel bedre om hva vi trenger enn Han som faktisk har skapt oss med sine egne hender? 🙂 Så når Han sier du må få i deg mer frukt og grønt, så hever du ikke øynebrynene og snur ryggen til, men adlyder Han med glede ved å for eksempel lage deg en herlig salat eller en forfriskende smoothie 🙂 

GRØNNSAKER, frukt og bær er gode kilder til sunne karbohydrater, fiber, vitaminer og mineralstoffer. Grønnsaker er naturens små underverker – fulle av næring og spennende stoffer, men samtidig fattige på kalorier. Både frukt og grønnsaker kan serveres i både flytende (som suppe, smoothie eller hjemmelaget juice) og fast form. Avokado som blant annet er proppfull av sunn fett kan for eksempel kuttes opp og legges over middagen, brukes i smoothie eller erstatte det usunne smøret på skiva. Avokado er dessuten en super grønnsak for de underernærte med lav BMI.

Friske BÆR er små og store fargerike delikater, proppfulle med antioksidanter.  De kan spises råe, i fastform, flytende form eller varme. Bær er sunne hverdagskos for hele familien. De passer perfekt i yoghurt, over middagen, i salater, grøt og frokostblanding. Friske bær er ikke minst en super sunn erstatning for sukker på pannekakene, vafler samt i grøten. Dessuten er det ingen ting som slår friske bær som kakefyll og kakepynt, både med hensyn på smak og utseende.

Untitled-4 Untitled-4

FRUKT er nydelig i både fargen og smaken, og kommer i alle former og slag. Men har dessverre lett for å glemme at det fins faktisk så mye mer enn bare eple, pære, druer og appelsin som vi spiser mest av her i Norden. Visste du at vi alle sammen bør doble inntaket av frukt? Frukt inneholder en rekke stoffer som er viktige for å holde kroppen frisk og sunn. Fordelen med frukt er at de kan spises råe som behandlet (kokt eller stekt).  Det eneste ulempe med frukt er at hvem som helst kan ikke spise så mye de ønsker av frukt med mye fruktsukker. Har du for eksempel diabetes så kan det være lurt å begrense inntaket av for eksempel mango, druer og banan ettersom disse inneholder mer karbohydrater enn andre frukter. Vi bør alle være litt påpasselig med mengden vi putter i av hver frukt, uavhengig om vi har diabetes eller ikke. Variasjon er ting. En skål med fruktsalat av litt forskjellige typer frukt er bedre enn å for eksempel spise mye av bare en type frukt 🙂 Og i likhet med bær så kan også frukt nyte som topping over ulike matretter og desserter.  Ja til og med erstatte mye av det usunne sukkeret over for eksempel grøt.

NØTTER ( også kjent som belgfrukter) er noe av det sunneste vi kan spise, enten det er søyanøtter, peanøtter, cashewnøtter, hasselnøtter eller paranøtter (mine favoritter). Nøtter inneholder proteiner, en rekke vitaminer, sporstoffer og fiber. Dessuten er de rike på omega-9 fettsyrer, en type fett som bør utgjøre mesteparten av fettet vi spiser. Valnøtter inneholder i tillegg omega-3 fettsyrer. Nøtter, frø, bønner og mandler kan erstatte mye av de usunne karbohydratene vi får i oss i hverdagen. Mandler er rik på kalsium, det er dobbelt så mye kalsium i 100g mandler enn 100g vanlig melk. Viste du for eksempel at du kan lage både spagetti og lasagne av mandel eller soyamel? En usaltet nøtteblanding er dessuten perfekt som energikilde på tur, før trening, som mellommåltid eller som snacks. Men obs, nøtter er også rikt på kalorier så pass på mengden du får i deg daglig (spesielt om du ikke er så aktiv). Anbefalt daglig dose er 1 neve (ca 50 g).
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s